Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Parcurile de dezmembrari - Iata tot ce trebuie sa stii inainte de a intra in aceasta afacere!

Timp de citire: 6 minute
Parcurile de dezmembrari - Iata tot ce trebuie sa stii inainte de a intra in aceasta afacere!

Industria atelierelor si parcurilor de dezmembrari a luat destul de multa amploare in ultimii ani si continua sa creasca progresiv, astfel incat, multe persoane se gandesc sa priveasca aceasta oportunitate ca pe o lansare in sfera business, deschizandu-si o afacere in domeniu. Daca si tu esti interesat de acest subiect, in acest articol vei gasi pasii necesari care asigura succesul operatiunii de lansare in afacerea de tipul parcurilor de dezmembrari auto.

 

Cuprins:

  1.   Identificarea si gasirea unui spatiu ideal pentru sediul si domeniul de activitate al afacerii
  2.  Obtinerea unei forme organizationale a business-ului
  3.  Documentatia potrivit normelor legislative in vigoare si obtinerea tuturor acordurilor si avizelor necesare
  4.  Ce implica procesul de dezmembrare?
  5.  Care sunt componentele unui VSU ce sunt interzise pentru comercializare?
  6.  Alte lucruri utile pe care trebuie sa le cunosti

1. Identificarea si gasirea unui spatiu ideal pentru sediul si domeniul de activitate al afacerii

 

Primul lucru pe care trebuie sa il faci in momentul in care iti doresti sa iti deschizi un parc de dezmembrari auto este gasirea unei locatii ideale din toate punctele de vedere. Acest lucru inseamna:

 

  • Locatia trebuie sa prezinte dotarile necesare (precum platformele betonate) sau, cel putin, trebuie sa permita construirea acestora, in raport cu prevederile legislationale din codul constructiilor, dar si a altor zone specifice: zona de receptie a autovehiculelor ce urmeaza sa fie dezasamblate si a celor care vor dispune de procesul de depoluare , perimetrul de depozitare al pieselor obtinute. Toate aceste lucruri, dar si mai multe detalii sunt prevazute in Anexa nr.2 din Legea nr.212/2015.
  • Locul ales trebuie sa fie amplasat corespunzator, conform prevederilor legii. Fiind vorba despre un domeniu tehnic, ce are implicatii destul de mari in producerea unui grad inalt de disconfort manifestat la nivel auditiv (datorat procedurilor de dezmembrare, dar si de traficul intens), pozitionarea acestuia trebuie sa fie de asa natura incat sa nu lezeze activitatea cetatenilor care lucreaza sau locuiesc in zona respectiva. Desigur, exista si anumite particularitati pe care trebuie sa le respecti, in cazul in care locatia a reprezentat in trecut un sediu sau un punct de lucru pentru acceasi activitate, dar si alte situatii care pot aparea si care sunt prevazute in Anexa nr.2 din Legea nr.212/2015 si O.G. nr.43/1997.

(Sursa foto: www.cricul.ro)

2. Obtinerea unei forme organizationale a business-ului

Dupa indeplinirea primului pas, este necesar ca afacerea ta sa „prinda contur”, procedura care se realizeaza prin construirea/obtinerea unei forme de organizare a activitatii. In functie de dimensiunea afacerii pe care vrei sa o incepi, dar si de alte aspecte si activitati ulterioare, pe care, cel mai probabil nu le vei previzualiza inca de la inceput, este necesar sa fii documentat, astfel incat sa faci o alegere avantajoasa si pe termen lung. Iata care sunt cele mai utilizate forme organizationale:

 

  • PFA (Persoana Fizica Autorizata) – in calitate de angajator poti oferi angajare pentru maxim 3 persoane prin contract de munca individual. Obiectul de activitatea poate cuprinde nu mai mult de 5 activitati care sunt prevazute de codul CAEN.
  • I.I. (Inteprindere Individuala) – in calitate de angajator poti oferi angajare pentru maxim 8 persoane prin contract de munca individual. Obiectul de activitatea poate cuprinde un maximum de 10 activitat, prevazute de codul CAEN.
  • I.F. (Inteprindere Familiala) – este necesar de 2 membri, ce nu pot face angajari cu contract de munca.
  • SRL (Societate cu Raspundere Limitata)

3. Documentatia potrivit normelor legislative in vigoare si obtinerea tuturor acordurilor si avizelor necesare

 

In ceea ce priveste documentatia necesara si demersurile de obtinere a tuturor avizelor si acordurilor, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

 

  • Interesarea la Primaria Locala cu privire la admiterea prestatiei unui astfel de serviciu in zona respectiva, precum si conditiile care se impun in aceasta situatie. Acest pas trebuie facut imediat dupa ce ai gasit un spatiu sau amplasament in care doresti sa initiezi parcul de dezmembrari.
  • Documentatia cu privire la efectuarea unor constructii  – autorizatie de constructii ( acest pas se aplica in cazul in care locul pe care il ai in vedere pentru initierea business-ului tau a gazduit in trecut aceeasi forma de afacere).
  • Autorizatie de amplasare si acces intr-o zona de drum public (acest pas este necesar in cazul in care locatia unde urmeaza sa se construiasca sau amplaseze afacerea necesita interventii in ceea ce priveste modificarea geometriei suprafetei carosabile pentru realizarea unei cai de acces.
  • Demersurile necesare pentru stabilirea tipului de forma organizationala a business-ului tau
  • ·Autorizarea activitatii de catre Registrul Comertului
  • Autorizatia obtinuta de la RAR (Registrul Auto Roman) cu privire la dezasamblarea masinilor care au iesit din uz, colectarea si comercializarea pieselor rezultate din urma operatiunii de dezmembrare. Dosarul privind aceasta solicitare ar trebui sa contina urmatoarele:

o Aviz de la Politia Romana pentru functionare;

o Documente tehnice care sa ateste dezmembrarea marcilor si tipurilor de masini pe care le ai in vedere pentru realizarea afacerii;

o Dovada ca dispui de perimetrele necesare pentru efectuarea operatiunii de golire a lichidelor vehiculelor ce urmeaza a fi dezasamblate, pentru ca prezinta un grad ridicat de pericol si poluare;

o Dovada detinerii echipamentului necesar tuturor procedurilor implicate de acest tip de business;

o Dovada detinerii spatiilor suficiente pentru pastrarea autovehiculelor ce urmeaza a fi dezasamblate si perimetrelor pentru depozitarea pieselor rezultate in urma procedurii de dezmembrare;

o Contracte incheiate cu firmele care se ocupa de reciclare si recolectare;

o Copii dupa contractele de munca ale angajatilor (cel putin a persoanei care va administra afacerea). Toate aceste documente vor fi insotite de cele pe care le vei obtine de la RAR, in vederea realizarii dosarului pentru dobandirea autorizatiei.

    • Autorizatia de mediu in ceea ce priveste protejarea naturii inconjuratoare de operatiunile specifice unui atelier sau parc de dezmembrari: reutilizare, recilare, tratare, demontare si depoluare. Tot la acest capitol, va fi necesara o delimitare clara a zonelor de desfasurare a activitatilor mentionate la punctul anterior. Este necesar sa se verifice in legislatie si alte aspecte implicate.
    • Metodologia in ceea ce priveste protectia muncii

 

  • Asigurarea pentru protectia si situatiile speciale sau de urgenta

 

In principal, acestea sunt documentele de care vei avea nevoie, insa trebuie sa stii ca procedurile legislationale se pot schimba periodic, ceea ce poate insemna ca este posibil sa soliciti si alte autorizatii, pe langa cele enuntate mai sus.

 

 4. Ce implica procesul de dezmembrare?

Pe langa faptul ca ai nevoie de mai multe aprobari, inainte de a initia procedura, acest proces implica mai multe actiuni, care au o legatura stransa si destul de evidenta. De asemenea, timpul efectuarii poate fi diferit, de la o masina la alta, insa, in medie se realizeaza in jurul a 8 ore. Iata care sunt operatiunile pe care va trebui sa le respecti:

 

    • Aprovizionarea parcului cu materie prima (VSU – vehicule scoase din uz);
    • Realizarea procedurii de depoluare ( eliminarea lichidelor ce prezinta diverse riscuri);
    • Demontarea rotilor (cu tot cu anvelope)
    • Demontarea caroserei ( se va realiza pe parti);
    • Demontarea sistemelor de iluminat (faruri, cu tot ce presupun acestea);
    • Demontarea categoriei de subansamblurile(de exemplu: sistemul de franare, ambreiajul, etc.);

 

  • Demontarea corpului motor si a sistemului de transmisie;

(Sursa foto: www.yoursense.info)

 

5. Care sunt componentele unui VSU ce sunt interzise pentru comercializare?

 

Din categoria pieselor rezultate in urma procedurii de dezmembrare, legea prevede interzicerea comercializarii a urmatoarelor componente: sasiurile, caroseriile, sistemul de directie si cel de franare NUMAI atunci cand acestea fac parte din categoria elementelor de identificare anterioara a masinii.

 

Piesele de schimb, tot ceea ce inseamna echipament sau subansamburi trebuiesc omologate de serviciile RAR, inainte de comercializare.

 

In schimb, este important de precizat faptul ca anvelopele resapate si care se afla la prima montare dupa efectuarea acestui proces ce prezinta termeni de garantie valabili si nu au fost folosite, vor fi considerate produse noi.

 

6. Alte lucruri utile pe care trebuie sa le cunosti

Pe langa aspectele mentionate anterior, este important sa cunosti si alte detalii, astfe incat afacerea ta sa functioneze legitim, iar succesul sa fie urmator pas pe care sa il realizezi.

 

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este legat de documentatia pe care este necesar sa o afisezi inca de la intrarea in sediul firmei tale. Iata de ce vei avea nevoie:

    • Autorizatia tehnica, insotita de anexa (trebuie sa fie pozitionata intr-un loc cat mai vizibil);
    • Simbolurile necesare pentru restrictia: “Fumatul interzis”;
    • Certificatul de functionare si de inregistrare;
    • Orarul de lucru;
    • Informatii privind solicitarea unui bon fiscal de catre clientela;
    • Schita planului de evacuare.

 

Toate acestea, dar si eventualele schimbari sunt prezente in codul legislativ, la sectiunea dedicata.

 

De asemenea, ar trebui sa te asiguri ca normele de protectie impotriva incendiului sunt respectate. Spatiul trebuie sa beneficieze de cel putin un extinctor, care sa fie racordat la o sursa constanta de apa.

 

Asadar, acestia sunt pasii pe care va trebui sa ii urmezi in momentul in care doresti sa iti deschizi un parc de dezmembrari. Tine cont de toate aceste sfaturi si consulta legislatia, inainte de orice demers, intrucat anumite aspecte s-ar putea sa sufere modificari.

Publicat la 15 Februarie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii