Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Care sunt simptomele unui ambreiaj defect si cat pot fi acestea de periculoase daca nu le acorzi atentie?

Timp de citire: 7 minute

Ambreiajul masinii tale da semne cum ca ar fi defect, insa nu esti un expert in domeniu si vrei ca totul sa functioneze perfect la masina ta? Afla din acest articol cele mai frecvente simptome pentru un ambreiaj defect si cum poti rezolva problema rapid!

Care sunt simptomele unui ambreiaj defect si cat pot fi acestea de periculoase daca nu le acorzi atentie?

Ambreiajul nu este doar acea pedala pe care un sofer o actioneaza in scopul de a schimba viteza sau de a porni motorul masinii, ci este un intreg mecanism, fara de care transmisia si condusul nu ar exista. In acest articol vei descoperi cat de important este rolul ambreiajului, cum ar trebui sa procedezi daca acesta se defecteaza si care sunt semnalele unui ambreiaj defect, astfel incat sa poti remedia problema la timp.

➤Cuprins:

  1. Ce este sistemul de ambreiaj, din ce este acesta alcatuit si cum functioneaza?
  2. Care sunt semnele care prezic functionarea defectuasa a ambreiajului?
  3. Care sunt modelele cele mai rezistente din punct de vedere al ambriajului?
  4. Care sunt cauzele si ce comportament la volan afecteaza ambreiajul?
  5. Ce poti face pentru a impiedica sau intarzia uzura ambrejului?
  6. Masinile second-hand si ambreiajul acestora
  7. Diferentele dintre ambreiajul masinii manuale si a celei automate
  8. Ce implicatii are un ambreiaj defect daca acesta nu este reparat la timp?

☛1. Ce este sistemul de ambreiaj, din ce este acesta alcatuit si cum functioneaza?

kit ambreiajAmbreiajul este un dispozitiv mecanic ce are ca rol sa asigure legatura dintre cutia de viteze si motor si sa o transmita la nivelul rotilor. Acesta asigura cuplarea progresiva sau decuplarea la stardarde ideale, astfel incat condusul sa nu reprezinte un pericol, un factor de risc.

Un ambreiaj este alcatuit din mai multe componente, fiecare avand rolul sau precis, neputand sa existe una faca cealalta:

  • Disc de ambreiaj
  • Volanta
  • Disc (placa) de presiune
  • Rulment si cablu de ambreiaj/ sistem hidraulic
  • Pistoane actionate uleiului de servodirectie
  • Dar si alte piese mici, care fac conexiunea dintre celelalte

Sistemul de ambreiaj ajuta la punerea in mers a autovehiculelor, prin cuplarea rotilor dintate ce se gasesc in cutia de viteze si care au diverse diametre, obtinand treptele de viteze diferite. La cuplarea si decuplarea acestor rotite, viteza de rotatie este necesar sa fie acceasi, ceea ce inseamna ca la trecerea dintr-o viteza in ceea ce se numeste „punctul mort” sau „punctul zero”, cele 2 rotite trebuie sa aiba aceeasi viteza de rotire. Pentru a obtine acest lucru, este exercitata pedala de ambreiaj, prin apasare.

In cazul procedurii inverse, trecerea din „punctul mort” intr-o treapta de viteza, cu ajutorul sincroanelor, rotitele dintate sunt aduse la aceeasi turatie inainte de cuplare. Rolul sincroanelor, impreuna cu inelul de blocare este acela de a impiedica cuplarea si de a stopa miscarea si mobilitatea schimbatorului de viteze in pozitia finala, pana cele doua dotite sa capete viteze egale.

☛2. Care sunt semnele care prezic functionarea defectuasa a ambreiajului?

Atunci cand mecanismul ambreiajului se defecteaza, cateva semnale si simptome vor fi vizibile:

  • Patinarea ambreiajului

Atunci cand in marirea vitezei, la schimbarea intr-o alta treapta se realizeaza din ce in ce mai lent, precum si resimtirea unui miros deranjant, specific de garnitura arsa, acestea sunte printre primele semnele ca sistemul de ambreiaj incepe sa se strice sau s-a stricat deja. Transmisia nu mai realizeaza conectarea perfecta cu motorul, ceea ce inseamna ca, pedala de acceleratie chiar daca este calcata nu mai ajuta motorul sa se tureaze corespunzator, ci in gol, iar viteza va fi una destul de mica.

  • Lichidul de ambreiaj scazut sau care are o culoare nu tocmai transparenta

Un alt simptom asociat, in general cu defectarea ambreiajului, in special cu cilindrul central al acestuia este scaderea brusca a uleiului de motor sau „murdarirea” acestuia cu diverse impuritati, ori avand o culoare neclara. Cantitatea si calitatea lichidului de ambreiaj pot fi rezultatul unei uzuri constante, a contaminarii fluidului sau chiar a varstei inaintate pe care o are o masina, mai ales daca nu am fost schimbate aceste componente.

  • Prezenta unui zgomot neobisnuit

In mod normal, la calcarea pedalei de ambreiaj, atunci cand se schimba viteza intr-o treapta superioara sau inferioara, nu ar trebui sa se auda niciun zgomot deranjant. In momentul in care ambreiajul se defecteaza, un sunet nefiresc va insoti tot timpul astfel de opratiuni uzuale pentru un conducator auto. Acest sunet poate avea conotatii si implicatii diferite, in functie de natura, uzura componentei ambreiajului defectat, asadar, cel mai bine ar fi sa apelezi la un service auto pentru a indentifica cu exactitate problema.

  • Pedala de ambreiaj are o pozitie anormala

Atunci cand observi ca ambreiajul „cupleaza” prea sus sau prea jos sau ca pedala de ambreiaj este prea rigida (tare) sau prea maleabila (moale), cel mai probabil acestea sunt semnele unei defectiuni.

  • Senzatia de umezeala sub pedala de ambreiaj

Daca veodata simti ca pedala de ambreiaj, mai exact ca spatiul de sub ea prezinta un anumit grad de umezeala sau umiditate, acesta poate fi un semnal ca una dintre componentele sistemului de ambreiaj, in acest caz cilindrul hidraulic, necesita sa fie schimbat, intrucat, in scurt timp este posibil sa nu mai functioneze deloc ambreiajul masinii tale.

  • Cutia de viteze care „agata”

Daca observi ca atunci cand vrei sa schimbi viteza, intr-o treapta superioara sau inferioara prin manevrarea schimbatorului simti o dificultatea in a efectua manevra dorita, de parca maneta s-ar agata de un obstacol din interiorul cutiei de viteze, cel mai probabil problema este ambreiajul.

Nu uita sa fii atent la orice semnal si simptom pe care ti-l transmite autovehicului tau, pentru a nu intampina dificultati, probleme si situatii cu mult mai grave, din pricina unei piese auto ce nu functioneaza corespunzator.

☛3. Care sunt modelele cele mai rezistente din punct de vedere al ambriajului

De-a lungul timpului, specialistii in ceea ce inseamna latura mecanica au incercat sa gaseasca si sa arate care sunt cele mai „puternice” branduri auto si/sau modele din punct de vederea al functionarii sistemului de ambreiaj si al defectarii acestora. Se pare ca in ceea ce priveste ambreiajul, cele mai rezistente masini sunt cele din gama Opel, urmate de cele din gama Volskwagen, si cele considerate branduri de lux, ( BMW, Audi, Mercedes). Chiar si modelele de Logan sunt destul de stabile si rezistente in ceea ce priveste constructia ambreiajului si buna functionare a acestuia.

☛4. Care sunt cauzele si ce comportament la volan afecteaza ambreiajul?

Comportamentul nepotrivit manifestat atat in trafic, cat si in realizarea anumitor manevre va duce in timp la deteriorarea ambreiajului.  Iata cateva cauza care determina uzura acestuia:

  • Mentinerea pedalei de ambreiaj calcata, mai ales la stop sau in intersectiile semaforizate nu face altceva decat sa suprasolicite rulmentul de preziune, ceea ce conduce la uzarea acestuia;
  • Sprijinirea piciorului stang pe pedala de ambreiaj in timpul actului de condus;
  • Plecarea din loc, cu o treapta de viteza superioara in locul celei indicate ( viteza 1);
  • Schimbarea brusca a treptelor de viteza dintr-una superioara intr-una inferioara, urmata de eliberarea la fel de brusca a pedalei de ambreiaj;
  • Eliberarea in mod subit a pedalei de ambeiaj chiar si atunci cand schimbatorul de viteze se afla intr-una din acestea. Acest lucru nu doar ca va duce la oprirea motorului, ci si la distrugerea, in timp, a componentelor blocului de ambreiaj;
  • Pe de alta parte, eliberarea intr-o maniera mult prea lenta a pedalei de ambreiaj, urmata de fortarea pedalei de acceleratie poate provoca ceea ce se numeste efectul de patinare(cuplarea incompleta).
  • Fortarea pedalei de ambreiaj in conditii meteorologice neprielnice, la urcarea in rampa sau la tractarea unui aul autohehicul.

☛5. Ce poti face pentru a impiedica sau intarzia uzura ambrejului?

Daca vrei ca procesul de uzura al ambreiajului masinii tale sa fie cat mai intarziat, iar vizita intr-un service sa nu fie programata in regim de urgenta, atunci ar trebui sa adopti un comportament corespunzator si sa incerci pe cat posibil sa impiedici defectarea mecanismului, atat cat tine de tine. Iata cum ai putea sa actionezi:

  • Atunci cand vrei sa schimbi treapta de viteza, asigura-te ca tii pedala de ambreiaj aparata pana la capat, in punctul maxim;
  • Evita eliberarea brusca a pedalei de ambreiaj, cu atat mai mult in contextul in care schimbatorul de viteze se afla intr-un din trepte, iar pedala de acceleratie este calcata pana la maximum( la podea);
  • Nu uita ca atunci cand astepti la stop, la semafor sau in ambuteiaje, sa nu tii apasata pedala de ambreiaj. Cel mai bine ar fi sa aduci maneta de viteze in punctul 0 pentru a nu prezenta niciun risc;
  • Nu pleca NICIODATA de pe loc cu o treapta superioara de viteza, in afara de cea recomandata;
  • Inlocuieste-ti anvelopele uzate, pentru ca acestea, daca nu au o aderenta prea buna, vei fi tentat si nevoit sa soliciti ambreiajul masinii tale;
  • Incearca sa eviti, in masura in care este posibil, suprasolicitarea prin tractare sau fortarea masinii in zapada, teren rorois sau nisipos;
  • Atunci cand intervine o problema si ambreiajul autovehiculului tau se defecteaza, asigura-te ca alegi un service specializat pentru reparatiile necesare sau, daca este cazul, pentru inlocuirea acestuia, pentru a evita eventualele nereguli ce pot aparea.

☛6. Masinile second-hand si ambreiajul acestora

In cazul in care te decizi sa iti achizitionezi o masina second-hand, intrucat aceasta se pliaza mai bine pe resursele tale financiare, trebuie sa tii cont de faptul ca este posibil sa intampini mai multe probeleme decat in cazul uneia noua, intrucat si sistemul de ambreiaj are propria estimare de „viata”. Cu cat masina este mai veche, cu atat sansele ca ambreiajul sa se defecteze sunt mai mari. Asadar, acorda atentie acestui detaliu, inainte de a face orice alegere.

☛7. Diferentele dintre ambreiajul masinii manuale si a celei automate

In primul rand, trebuie sa stii ca indiferent daca un autovehicul are cutie de viteze manuala sau automata, mecanismul ambreiajului este prezent, insa acesta, desi nu actioneaza diferit, avand acelasi rol, poate fi actionat intr-o maniera diferita.

Orice sofer cunoaste rolul si utilizarea ambreiajului in cazul unei masini obisnuite, cu transmisie manuala, acesta fiind „elementul cheie” pentru plecarile de pe loc, schimbarea treptelor de viteza, actionarea pedalei de frana sau chiar a usurarea plecarilor din rampa.

Lucrurile se schimba insa, in cazul masinilor ce au cutie automata, in special cele DCT (Dual Clutch Transmission), intrucat schimbarea vitezelor si a efectuarii comenzii de franare sunt total diferite de cele ale masinilor traditionale.  Tipul de cutii automate cu dublu ambreiaj constituie un avantaj in prezent, dat fiind faptul ca se introduce posibilitatea de preselectie a treptelor. Functionarea, in cazul unei masini cu cutie automata, este mult mai compelxa, ceea ce inseamna ca atunci cand ambreiajul acesteia se strica, imposibilitatea de a accesa autovehiculul devine mult mai mare, decat in cazul unei masini cu transmisie manuala.

☛8. Ce implicatii are un ambreiaj defect daca acesta nu este reparat la timp?

Ambreiajul este o componenta importanta, iar daca nu ii acorzi atentia cuvenita, uzura si deteriorarea acestuia poate avea implicatii grave si serioase, atat pentru ca actiunea de a conduce se va realiza cu dificultate, dar si pentru ca, in unele situatii, functionarea defectuasa a ambreiajului poate duce la diverse momente neplacute in trafic, chiar si pana la producerea accidentelor grave. Din acest motiv, atunci cand semnele iti arata ca ceva nu este in regula, programeaza o vizita la un service si remediaza problema.

De cele mai multe ori, sistemul de ambreiaj este destul de costisitor, insa, daca iti doresti sa beneficiezi de un pret mai bun, poti apela cu incredere la serviciile de dezmembrari auto.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont in ceea  ce priveste ambreiajul masinii tale, modul in care el functioneaza, ce poti face pentru a diminua uzura acestuia si care sunt simptomele care prevestesc defectarea sistemului de ambreiaj.

Publicat la 18 Noiembrie 2018 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii