• Dezmembrari Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din Romania !

TOP 5 sfaturi practice pentru intretinerea masinii indiferent de anotimp

Timp de citire: 4 minute
TOP 5 sfaturi practice pentru intretinerea masinii indiferent de anotimp

Masina a devenit odata cu trecerea timpului un obiect atat de comun si indispensabil rutinei zilnice.  Pentru a ne putea bucura de o masina fiabila (functionarea acesteia fara defectiuni) trebuie sa ne asiguram ca ii acordam atentia necesara.

Pentru sporirea fiabilitatii este recomandata efectuarea, la timp, a reviziilor. De asemeni, pe langa aceste revizii efectuate de catre personal autorizat si noi putem tine cont de anumite actiuni care conduc la cresterea fiabilitatii.

Pentru a preveni defectarile accidentale lucrarile de intretinere care trebuie executate sunt:

 1. Controlul și îngrijirea zilnică;
 2. Spălarea;
 3. Revizia tehnică de gradul I;
 4. Revizia tehnică de gradul II;
 5. Revizia tehnică sezonieră.

Intrucat unele dintre lucrarile mai sus mentionate sunt foarte importante pentru a prelungi durata de viata a masinii, iata ce inseamna fiecare in parte:

 1. Controlul si ingrijirea zilnica

Este bine cunoscut faptul ca inainte de a porni la drum cu masina este recomandat sa ne asiguram, atat cat putem, ca aceasta indeplineste toate regulile circulatiei pe drumurile publice si anume:

 • Verificarea vizuala a starii caroseriei ca nu cumva aceasta sa fie degradata in urma unor accidente;
 • Verificarea starii anvelopelor (in articolele anterioare aminteam cat de importanta este presiunea optima din anvelope pentru ca masina sa se deplaseze in parametrii optimi);
 • Verificarea sistemului de iluminare (aici putem incadra si sistemul de semnalizare al directiei de mers);
 • Verificarea eventualelor scurgeri de lichide (nivelul uleiului in motor, lichidului de racire- antigelul precum si cel al lichidului de spalare a parbrizului).

 

 1. Spalarea

O masina fiabila nu corespunde doar din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere estetic.

 • Spalarea caroseriei este deosebit de importanta pentru prelungirea duratei de viata a tuturor elementelor acesteia. Utilizarea produselor special concepute in acest scop este strict recomandata. Optional putem folosi si produse destinate protectiei si stilizarii caroseriei (ceara, folie de protectie etc.);
 • Spalarea interiorului. Tinand cont de faptul ca elementele de interior sunt cele in care intram in contact direct (ne referim cu precadere la sistemul respirator si bineinteles pielea ) curatarea si dezinfectarea temeinica a habitaclului joaca cel mai important rol in asigurarea securitatii noastre, conducatori auto sau pasageri;
 • Spalarea rotilor, in special in interiorul jantelor. De ce? Simplu, noroiul depus pe interiorul jantelor duce in timp la dereglarea echilibrului dinamic al rotilor.

 1. Revizia tehnica de gradul I

Specialistii recomanda ca acest tip de revizie sa se efectueze la fiecare 10.000 km parcursi ai masinii. In cadrul acestui tip de revizie se executa lucrari de verificare si remediere la componentele esentiale ale unei masini, ca de exemplu:

 • Motorul (schimbul de ulei; schimbarea filtrelor- de combustibil, de aer, de habitaclu si de ulei; starea sistemului de transmisie; starea instalatiei electrice a motorului, etc.);
 • Sistemul de suspensie (se verifica starea suspensiilor si a arcurilor; starea bratelor si basculelor; starea sistemului de rulare etc.);
 • Directia si sistemul de franare ( includem aici lucrari de verificare si de remediere daca este cazul a pompei de servodirectie, a pompei de franare respective a celei de ABS; scurgerile de lichid; eficacitatea franei de stationare etc.);
 • Caroseria ( pe langa inspectia vizuala ce implica deformari sau coroziuni, includem aici si starea suportilor sistemului de alimentare sau evacuare; verificarea sistemului de iluminare, a elementelor de siguranta, etc.).

 

 1. Revizia tehnica de gradul II

Aceasta revizie trebuie sa se efectueze la fiecare 30.000 km parcursi ai masinii. In cadrul reviziei de gradul II sunt executate lucrari mai laborioase ce implica demontari, curatari ale pieselor, schimbarea anumitor consumabile precum si efectuarea unor teste la aproape toate sistemele.

Printre cele mai importante lucrari executate in revizia de gradul II, pe langa lucrarile de verificare si remediere din revizia tehnica de gradul I se demonteaza si se curata clapeta de acceleratie, a supapei EGR; se efectueaza permutarea anvelopelor si verificarea geometriei directiei; se verifica starea sistemului de climatizare si totodata igienizarea acestuia; se verifica eficacitatea catalizatorului precum si a filtrului de particule etc.

 

 1. Revizia tehnica sezoniera

Revizia tehnica sezoniera se recomanda a fi realizata cel putin de doua ori pe an: la sfarsitul toamnei si la inceputul primaverii. Cea mai importanta dintre cele doua este cea de la sfarsitul toamnei. Acesta este momentul cand pregatim masina pentru functionarea in conditiile grele si solicitante din timpul iernii.

Cele mai importante lucrari din cadrul reviziei de toamna putem spune ca sunt: schimbarea anvelopelor cu cele de iarna; verificarea densitatii lichidelor; verificarea tensiunii de incarcare a acumulatorului; alimentarea cu combustibil recomandat sezonului precum si folosirea aditivilor necesari temperaturilor scazute.

In cadrul reviziei de primavara pe langa lucrarile reamintite mai sus se mai adauga: spalarea caroseriei, in mod special a sasiului si a zonei jantelor, pentru a ne asigura ca eliminam toate impuritatile corozive din timpul iernii; schimbarea anvelopelor cu cele de vara sau mixte; verificarea atenta a sistemului de directie si a suspensiilor etc.

In concluzie, daca ne dorim sa nu avem parte de surprise neplacute cauzate de nefunctionarea in parametrii optimi a masinii si totodata sa reducem cheltuielile cand vine vorba de reparatii capitale ale masinii, trebuie sa tinem cont de toate etapele descrise in acest articol.

Pe langa aspectul economic, lucrarile de revizie effectuate la timp ne asigura si o durata de viata prelungita a masinii noastre.


Publicat la 10 Aprilie 2020 Publicat in Sfaturi utile

Te-ar mai putea interesa