Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Timp de citire: 4 minute
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul de a produce energia necesara pentru a o pune in miscare. Principiul de functionare al motorului este de tip biela- manivela, ceea ce inseamna ca miscarea rectilinie a pistoanelor este transformata in miscare circulara a vibrochenului, rezultand astfel energia.

Cuprins:

 

1. Tipuri de motoare in functie de modul de realizare a amestecului.

Asa cum am explicat si in articolele anterioare, energia motorului este rezultata dintr-un amestec de aer si combustibil. In functie de modul in care este realizat amestecul putem clasifica motoarele astfel:

  • Motoare cu aprindere prin scanteie- motoarele pe benzina
  • Motoare cu aprindere prin compresie- motoarele diesel

2. Principalele cauze ale opririi motorului in timpul mersului.

alt="rezervorul de combustibil este gol"

Indiferent daca detii o masina pe benzina, sau una diesel, ceva mai veche, sau una moderna, motorul acesteia poate ceda atunci cand te astepti mai putin, unele situatii devenind chiar periculoase daca motorul se opreste in timpul mersului.

Iata care sunt 5 dintre cele mai comune cauze ale opririi motorului in timpul mersului:

Cantitatea necesara de combustibil pentru pregatirea amestecului aer-combustibil optim pentru functionarea motorului este transmisa de catre pompa de combustibil. Daca aceasta nu mai functioneaza corespunzator motorul nu primeste suficient combustibil, ceea ce duce de la pierderea graduala a puterii acestuia pana la oprirea brusca a functionarii.

Sistemul de alimentare cu combustibil al masinii nu este format doar din pompa de combustibil. Pe langa aceasta, este bine sa verificam si conductele de combustibil. Acestea sunt realizate dintr-un material dur si transporta carburantul de la rezervor pana la motor. Orice mica fisura poate cauza pierderi de combustibil si deci, oprirea motorului.

  • Calculatorul ECU nu functioneaza in parametrii.

Calculatorul ECU sau calculatorul de injectie este creierul motorului. Acesta primeste si interpreteaza informatiile transmise de celelalte piese componente ale masinii, le stocheaza sub forma matriceala (harti ECU) si le utilizeaza pentru a transmite motorului parametrii optimi pentru functionare.

Din fericire atunci cand calculatorul ECU este defect, in bordul masinii se activeaza un martor de avertizare. Ideal este sa programam o diagnoza in service intrucat defectarea calculatorului ECU poate duce la situatii mult mai neplacute, in conditiile in care aceasta este o piesa care nu poate fi reparata.

Senzorul de pozitie al arborelui este  intalnit pe marea majoritate a motoarelor moderne cu combustie interna. Acesta monitorizeaza si gestioneaza pozitia si viteza de rotatie a arborelui cotit si transmite informatiile catre calculatorul ECU al motorului pentru o functionare optima.

Daca ai observat diverse simptome, cum ar fi intreruperea functionarii motorului, accelerarea inconstanta sau dificultatea la pornire a motorului, senzorul de pozitie al arborelui cotit poate fi defect, iar aceasta cauza poate duce chiar si la oprirea motorului in timpul mersului.

Daca motorul masinii se opreste brusc in timpul mersului exista posibilitatea ca rezervorul de combustibil sa se fi golit. Fie ai omis sa alimentezi cu suficient combustibil, fie senzorul de nivel al rezervorului nu mai indica corect, situatie in care ar trebui  sa mergi in service pentru a remedia problema.

Gestionarea alimentarii cu energie electrica a masinii cade in sarcina alternatorului. La pornirea motorului, alternatorul transforma curentul alternativ in curent continuu cu ajutorul diodelor acestuia si astfel alimenteaza bateria. Orice defectiune de la nivelul alternatorului poate cauza oprirea motorului masinii chiar si in timpul mersului.

Din fericire, defectarea alternatorului este prevestita de unele simptome, printre care martorii de bord si sunetul infundat al motorului.

 

3. Ce trebuie sa faci daca motorul s-a oprit in timpul mersului.

alt="ce trebuie sa faci daca s-a oprit motorul in mers"

Oprirea motorului in mers este una dintre cele mai neplacute si dificile situatii cu care se poate confrunta un conducator auto. In unele cazuri devenind o situatie extreme de periculoasa. Mai jos va prezentam cele mai importante sfaturi pentru a preveni eventualele accidente auto.

  • Trage pe dreapta cat mai departe de partea carosabila.

Este foarte important ca in primul rand sa parasim partea carosabila pentru a evita producerea unui accident. In acest stadiu, masina poate ramane fara frane, iar directia poate deveni din ce in ce mai greu de manevrat. Acestea sunt principalele motive pentru care trebuie sa oprim in siguranta pe banda de urgenta, sau cel putin cat mai departe de partea carosabila.

  • Semnalizeaza oprirea pe dreapta prin actionarea luminilor de avarie.

Fie ca incidentul se petrece in timpul zilei fie in timpul noptii, luminile de avarie pornite te vor asigura ca ceilalti participanti la trafic te vor vedea si astfel se evita producerea unui accident.

  • Incearca sa pornesti din nou motorul masinii.

Sunt situatii in care dupa o binemeritata pauza de cateva minute, motorul masinii reporneste si functioneaza fara probleme. De moment, poti continua drumul insa tine cont sa programezi o vizita la service cat mai curand. Motorul este una dintre cele mai costisitoare piese ale masinii, asadar intretinerea acestuia este prioritara. Insa, in cazul in care este necesar sa il inlocuiesti, iti recomandam sa iei in calcul si posibilitatea achizitionarii unui motor second hand provenit din dezmembrari.

 

Asadar, oricat de avansata ar fi tehnologia in zilele noastre si oricat de putin probabil este ca motorul  masinii sa se opreasca in timpul mersului, este bine sa ai in vedere verificarea cu regularitate a anumitor piese. Astfel te asiguri ca masina functioneaza in parametrii optimi.

Te intereseaza piese auto din dezmembrari? Click pe linkul  https://www.dez.ro/comanda-piese-auto.html  si cere o oferta pentru modelul tau de la toate parcurile din Romania, obtinand cel mai bun pret.

 

 

 

 

Publicat la 12 Iulie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Simptomele unui debitmetru de aer defect. Probleme, Cauze si Solutii
Simptomele unui debitmetru de aer defect. Probleme, Cauze si Solutii

Prin definitie, motorul masinii functioneaza pe baza arderii interne a unui amestec de aer si combus...

Află detalii