Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Simptomele unui debitmetru de aer defect. Probleme, Cauze si Solutii

Timp de citire: 4 minute
Simptomele unui debitmetru de aer defect. Probleme, Cauze si Solutii

Prin definitie, motorul masinii functioneaza pe baza arderii interne a unui amestec de aer si combustibil. Debitul de aer ce trece prin corpul motorului este calculat de catre debitmetrul de aer (senzorul de masa de aer), care apoi transmite calculatorului motororului cantitatea de combustibil pentru amestec ( la motoarele pe benzina) sau cantitatea de gaze arse ( la motoarele diesel) pentru a functiona corespunzator.

In ceea ce priveste pozitionarea acestuia, debitmetrul de aer se instaleaza intre filtrul de aer si conducta de admisie a motorului, astfel incat aerul necesar pentru amestecul de ardere sa treaca prin el.

Asadar, defectarea debitmetrului de aer are un impact direct asupra functionarii corecte a motorului masinii.

Cuprins:

  1. Elementele componente ale debitmetrului de aer.
  2. Cum functioneaza debitmetrul de aer?
  3. Simptomele debitmetrului de aer defect.
  4. Cauzele defectarii debitmetrului de aer.
  5. Solutii pentru remedierea problemei.

 

  1. Elementele componente ale debitmetrului de aer.

Debitmetrul de aer, cunoscut si sub denumirea de senzor de masa de aer, este o piesa vitala a masinii asigurand o parte din informatia necesara pentru buna functionare a motorului. Din ce este format acesta?

  • Carcasa;
  • Conectorul electric- cu 5 sau 6 pini, in functie de producator;
  • Grilajul de protectie;
  • Elementul sensibil- fir cald sau pelicula calda.

alt="elementele componente ale debitmetrului de aer"

  1. Cum functioneaza debitmetrul de aer?

Fie ca vorbim despre debitmetrul de aer cu fir cald, fie ca vorbim despre cel cu pelicula calda, principiul de functionare este acelasi. Aerul din admisie curge pe langa firul sau pelicula incalzite. Elementul sensibil este incalzit fiind parcurs de un curent electric. Cresterea temperaturii acestuia determina si rezistenta lui electrica. Cand motorul este pornit, aerul din admisie curge pe langa elementul sensibil, reducandu-i temperatura si in acelasi timp, rezistenta electrica. Altfel spus, tensiunea electrica din elementul sensibil variaza in functie de cantitatea de aer ce intra in debitmetru. Aceasta informatie este utilizata de calculatorul de injectie pentru a calcula parametrii injectiei.

  • In cazul motoarelor pe benzina, debitmetrul de aer transmite informatiile catre calculatorul motorului pentru ca acesta sa calculeze raportul ideal de aer- benzina ce trebuie injectat pentru o buna functionare a motorului.
  • In cazul motoarelor diesel (pe motorina), debitmetrul de aer transmite informatiile catre calculatorul motorului cu ptivire la determinarea cantitatii de gaze arse care se intorc in motor prin intermediul supapei EGR.
  1. Simptomele debitmetrului de aer defect

Ca si in cazul altor piese esentiale, defectarea debitmetrului prezinta o serie de simptome, dar  cel mai des intalnite sunt:

  • Oscilatii ale turatiilor motorului la relanti (turatie ridicata sau instabila).
  • Consum marit de combustibil.
  • Puterea scazuta a motorului.
  • Motorul intra in avarie si merge pe o presetare a softului.
  • Intarzierea accelerarii bruste.
  • Motorul scoate fum (in mod special la motoarele diesel).

alt="debitmetrul de aer defect- debitmetrul de aer infundat"

  1. Cauzele defectarii debitmetrului de aer

Principala cauza a defectarii debitmetrului de aer este praful. In timp praful se depune pe firul sau pe circuitul debitmetrului, acesta pierzand din sensibilitate, sau circuitul electronic cedeaza.

Un rol important in buna functionarea a debitmetrului de aer il are filtrul de aer al masinii. Cum prin debitmetrul de aer trece aerul din atmosfera, schimbarea la timp a filtrului de aer asigura trecerea in debitmetru respectiv motor a unui aer fara impuritati sau praf.

De asemeni, depunerea de saruri (cauzata de umiditatea din aer) de pe elementele debitmetrului poate cauza microfisuri in senzor.

Defectarea debitmetrului poate fi cauzata si de vibratiile si trepidatiile excessive ale motorului, asa cum explica unii profesionisti.

  1. Solutii pentru remedierea problemei.

Ce este de facut atunci cand masina incepe sa iti transmita unul sau mai multe semnale ca debitmetrul de aer ar fi defect?

Ei bine, un prim pas ar fi programarea unui tester. O parte din simptomele de mai sus sunt comune si defectarii altor piese (de exemplu: supapa EGR este infundata, injectoarele trebuie curatate, sonda lambda este defecta etc.), asadar este foarte important sa avem confirmarea ca responsabil pentru functionarea greoaie a masinii este debitmetrul.

Urmeaza intrebarea: reparat sau inlocuit?

In mediul online vom regasi o multime de solutii pentru curatarea debitmetrului,  de la sprayul pe baza de solventi activi destinat curatarii elementelor debitmetrului, spray de contacte, pana la alcool izopropilic. Cu siguranta depunerile de praf de pe debitmetru vor fi indepartate, insa nu putem avea garantia ca acesta va functiona in parametrii optima.

De asemeni exista posibilitatea  anularii debitmetrului sau a demufarii acestuia. Din nou, sunt pareri pro si contra. Pe de o parte, sunt voci care spun ca motorul “trage” mult mai bine, iar pe de alta parte exista teoria conform careia in lipsa debitmetrului motorul functioneaza in sistem de avarie bazandu-se pe date calculate aproximativ de catre calculatorul motorului.

Daca ai decis sa inlocuiesti debitmetrul de aer al masinii tale, ia in calcul variant achizitiei piesei din dezmembrari, pretul produsului nou ajungand pana la cateva mii de lei in unele cazuri. (Te intereseaza debitmetru de aer din dezmembrari? Click pe linkul  https://www.dez.ro/piese-debitmetru-aer /  si cere o oferta pentru modelul tau de la toate parcurile din Romania, obtinand cel mai bun pret).

 

 

Publicat la 21 Iunie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii