Dezmembrări Auto - Piese Auto SH - Dez.ro Site-ul Dezmembratorilor din România!

Top 15 cele mai cautate elemente de caroserie de la dezmembrari

Timp de citire: 11 minute
Top 15 cele mai cautate elemente de caroserie de la dezmembrari

Cu mult mai putin uzabile fata de piesele vitale ale unei masini, componentele unei caroserii se deterioreaza in majoritatea cazurilor ca urmare a producerii accidentelor, greselilor sau manipularii fortate ale elementelor acesteia. Tinand cont ca exista foarte multe masini care sunt mai vechi de 10 ani, timpul reprezinta doar unul dintre factorii  pentru care elemente precum barele de protectie din fata si spate, aripile, usile sau chiar si capota sau hayonul sunt cele mai predispuse la a se deteriora.

Tocmai datorita acestui fapt, disponibilitatea pieselor de caroserie este regasita mult mai preponderent in parcurile de dezmembrari. Aceste afaceri permit masinilor vechi, noi, avariate sau care, pur si simplu, au fost scoase din circulatie sa fie colectate pentru partile componente bune si utilizabile, ulterior, fiind destinate vanzarii. Avantajul economic incontestabil, dar si gama foarte variata de piese pot transforma aceasta activitate intr-un business extrem de profitabil. Factorul de profitabilitate are loc fiindca majoritatea pieselor cerute de catre oameni fie nu se mai fabrica, fie cele care exista deja noi sau aftermarket sunt mult prea scumpe. Astfel, in viziunea oricarui detinator de autoturism, sumele mari investite doar pentru a repara o componenta usor de procurat de la alte masini, nu merita, mai ales pentru vehicule care costa maxim 3.000€. Desi unele dintre aceste piese sunt contraindicate de catre service-urile autorizate sau de catre mecanicii cu experienta, adevarul este ca acest lucru se aplica mai mult pentru componentele vitale sau consumabilele pentru care este imperativ necesar ca acestea sa fie noi, ca de exemplu, discurile de frana sau placute de ambreiaj.

In continuare, vei putea consulta un top 15 al celor mai solicitate astfel de piese de caroserie care vor fi impartite in trei categorii:

 

Cuprins:

 

  • Piese cautate ocazional

 

Acesta categorie insumeaza componentele care sunt solicitate in parcurile de dezmembrari cu o frecventa scazuta, ocazional, fie din cauza ca aceste piese se deterioreaza foarte rar, fie pentru ca este recomandat sa se achizitioneze noi, in stare perfecta.

 

15. Eleron

 

In limbajul colocvial, acest accesoriu este cunoscut sub numele de „spoiler” care in mod normal deserveste aerodinamicitatii vehiculului. Eleronul are scopul de a spori aderenta la viteza, dar de-a lungul timpului a capatat mai mult o recunoastere estetica in defavoarea practicabilitatii. 

 

Astfel de elemente de caroserie, rareori, se deterioreaza sau se strica, astfel incat sa necesite inlocuite. Dar in momentul in care o astfel de piesa necesita acest lucru, cel mai probabil toata lumea va apela la un parc de dezmembrare, deoarece nu exista absolut nici o diferenta intre un eleron nou si unul de la dezmembrari.

 

14. Trager

Tragerul este acea componenta a caroseriei care ofera un cadru de sustinere elementelor frontale ale vehiculului. Motor, radiatoare, grile, capote si aripi, toate acestea sunt legate de catre aceasta componenta care se afla in interiorul partii frontale.

Deteriorarea acestuia este destul de rara in circumstante obisnuite, iar singurele situatii relevante in care cineva apeleaza la achiztionarea unui trager, este in cazul unui accident. 

Achizitionarea unui trager se face in mod obisnuit doar de la parcurile de dezmembrari, deoarece nu exista o diferenta foarte sesizabila intre unul nou si unul care a fost luat de la o masina neaccidentata.

Chiar daca este in stare impecabila sau usor deteriorat de timp, starea de intretinere a acestuia rareori conteaza, tragerul fiind un element mai putin vizibil.  Exceptie face situatia in care are loc o avariere, in urma careia aceasta piesa poate fi indoita, ruginita sau deteriorata.

Astfel, fiind o piesa atat de ocazional schimbata, in ciuda faptului ca este aproape mereu cumparata de la dezmembrări, este clasata ca fiind mai putin cautata decat alte piese.

 

13. Pavilion

 

Fiind un element de caroserie atat de mare si situat intr-o parte care necesita schimbare extrem de rar, achizitionarea unui pavilion auto de la dezmembrari este ca si cum ai cumpara 35% din caroseria acesteia.

Totusi, exista si momente total nefericite atunci cand evenimente neprevazute pot distruge chiar si o astfel de componenta. Caderi de crengi de copaci sau alte obiecte foarte grele care deterioreaza total pavilionul, reprezinta cauza principala pentru care cineva ar vrea sa inlocuiasca o astfel de piesa. 

 

Pe langa astfel de situatii, rugina sau alti factori corozivi pot deteriora prematur pavilionul unui autoturism. Intretinerea precara sau chiar si portbagajul extern situat deasupra plafonului pot sa determine deteriorarea pavilionului, cu toate ca acest lucru este foarte rar intalnit.

 

12. Trapa

 

Intr-o situatie destul de similara cu cea a pavilionului, se afla si trapa, componenta la fel de rar schimbata. Cu toate acestea, intretinerea si starea de functionare a unei trape auto reprezinta factorii care diferentiaza cel mai mult felul in care oamenii se raporteaza la schimbarea acesteia. 

Spargerea sticlei sau slabirea garniturilor de cauciuc sunt principalele motive pentru care trapele de pe plafon necesita inlocuite, dar in ciuda acestui fapt, rareori astfel de piese sunt achizitionate de la dezmembrari.

Exista sanse ca trapele second-hand sa fie in stare la fel de uzata precum cea actuala, tocmai de aceea, astfel de componente de caroserie sunt ocazional schimbate sau cumparate separat de pavilion.

 

11. Carenaj/Aripa interioara

 

Carenajul auto reprezinta o componenta din plastic care se afla in interiorul aripilor, chiar deasupra rotilor. Acesta are rolul principal de a feri interiorul masinii de noroi, praf sau alte materiale aruncate de catre rotile in miscare. 

 

Cu toate ca astfel de elemente precum aripa interioara ar trebui sa fie foarte des cautate, faptul ca provin de la un second-hand vine la pachet cu ideea ca este posibil sa fi suferit deteriorari, spargeri, coroziuni sau uzare accentuata, iar din acest motiv, majoritatea soferilor prefera unele noi. Acesta este principalul motiv pentru care se plaseaza pe locul 11.

 

  • Piese cautate la un nivel normal

 

Majoritatea parcurilor de dezmembrari detin si comercializeaza cel mai des piese care apartin acestei categorii. Undeva la 63% dintre cele mai cautate elemente de caroserie regasite pe piata sunt elemente de tinichigerie sau care reprezinta o convenienta mult mai mare fata de piesele afetermarket sau chiar fata de cele noi, originale.

 

10. Capota

 

Piesele foarte mari de caroserie sunt in general cautate la dezmembrari doar in momentul accidentelor, iar capota se incadreaza si ea in aceeasi categorie.

Spre deosebire de alte componente de tabla precum pavilionul, capota din fata este mult mai predispusa la deteriorare in momentul unui accident. Orice impact frontal ajunge intr-un fel sau altul sa indoaie marginile sau întreaga suprafata a acestei componente. 

Un alt motiv mai putin evident este socul termic sau expunerea constanta la temperaturi mari. O capota dintr-un aliaj subtire se poate dilata in timp, astfel deformarea are loc incet si treptat. Cu toate acestea, exista mici sanse ca fenomenul sa aiba loc. Accidentele raman, insa, principala si singura cauza pentru care o astfel de piesa se deterioreaza si, in acelasi timp, unul dintre motivele pentru care se vinde cel mai frecvent in parcurile de dezmembrari.

Chiar daca capota din fata este in majoritatea cazurilor cea mai avariata, si capota din spate este expusa in egala masura riscurilor, tinand cont de numarul de accidente in care spatele masinii este distrus.

 

9. Aripi

 

In ceea ce priveste elementele de caroserie mari, aripile sunt mult mai frecvent cautate, motiv pentru care reprezinta un numar destul de sesizabil pe piata dezmembrarilor auto. Preturile accesibile si calitatea nu cu mult indepartata de cea a pieselor noi, justifica foarte bine interesul pentru astfel de componente auto. Aripile second-hand sunt o marfa foarte buna pentru orice client, atat pentru cel care este interesat de achizitionarea unor componente de la dezmembrari, cat si pentru cel care doreste sa dea o masina la dezmembrat, acesta fiind si argumentul care justifica numarul mare de piese de acest tip. 

 

Parcarile gresite, rugina, noroiul, dar si alte aspecte sunt relevante pentru uzarea atat a aripei din fata cat si a aripei din spate, insa cel mai important dintre ele ramane in continuare producerea unui accident, situatie in care aceste piese pot fi deteriorare complet.

 

8. Hayon

 

Intr-o maniera foarte similara cu ceea a capotei, hayonul este, de asemenea, deteriorat în primul rand din cauza accidentelor. Accidente care, desigur, au loc din cauza franarilor bruste in fata altor participanti care nu pastreaza distanta. O alta cauza pentru defectarea acestei componente este generata si de inchiderea brutala a portbagajului. 

Problema pentru care hayonul este mai cautat decat o capota este faptul ca in momentul unui impact nu exista un alt intermediar care sa absoarba pagubele precum in cazul capotei, sau aripilor, iar acest element de caroserie este primul afectat in momentul unui impact.

7. Usile

 

Principalele victime ale accidentelor laterale, coroziunii, ruginei si defectarilor sunt usile. O usa de masina cumparata de la dezmembrari prezinta urmatoarele avantaje: pretul accesibil si posibilitatea de a gasi aceste piese chiar si pentru modele mai vechi de masini.

Usile, spre deosebire de alte parti ale caroseriei de dimensiuni mai mari se strica nu doar din cauza accidentelor, sau coroziunii provocata de conditiile meteo. Drumul murdar si substantele chimice contribuie la accentuarea degradarii. De asemenea, elementele electrice precum si cele estetice sunt mult mai predispuse deteriorarii tocmai datorita utilizarii intense.

In cele din urma, dincolo de accidente, usile, capotele, pavilionul si hayonul nu reprezinta un trafic de varf pe piata dezmembrarilor, deoarece fiind piese mari, care sunt deja uzate intr-un fel sau altul nu vor inlocui piesele actuale fara motiv, doar daca sunt in stare perfecta.

 

6. Balamalele

 

Practic, de aici incep sa apara vedetele parcurilor de dezmembrari, piesele care sunt vandute cel mai des si in cantitati mai mari fata de celelalte. Dat fiind faptul ca aceste componente precum balamalele reprezinta elemente minore in constructia unei caroserii, nimeni nu va investi bani intr-un produs nou daca varianta de la dezmembrari este in aceaasi stare, doar ca mult mai ieftina.

Fiind de mai multe tipuri:  balamale pentru capota din fata, balamale capota din spate, balamale pentru hayon, dar si balamale pentru usa, aceasta diversitate prezinta o oportunitate foarte buna de a furniza aceste produse chiar si service-urilor de renume care, pe buna dreptate, folosesc astfel de piese.

 

  • Piesele foarte cautate

 

Aceasta categorie este reprezentata de cele mai solicitate componente, indiferent de situatie, indiferent de evenimentul repararii, ca urmare a unui accident sau pur si simplu pentru inlocuirea unor piese nefunctionale sau uzate. Elementele care fac parte din aceasta categorie sunt la mare cautare, indiferent de perioada anului sau cauza.

5. Incuietori

 

Pentru orice lucru care este supus constant la stres, frecare si manipulare zilnica, deteriorarea este iminenta. La fel este si in cazul incuietorilor, fiind elemente de siguranta care cedeaza cu timpul, mai ales la masini mai vechi de 10 ani.

Asemenea balamalelor, incuietorile sunt concepute pentru aceleasi zone ale masinii: incuietoare pentru capota de fata, incuietoare pentru capota din spate, incuietoare hayon si incuietoare pentru usi. Insasi componentele acestor piese se pot rupe, coroda sau uza de-a lungul timpului sau din cauza utilizarii intense. Astfel, sudarea, sau repararea lor nu este deloc convenabila sau usor de realizat, tocmai de aceea achizitionarea acestor elemente de la dezmembrari reprezinta cea mai buna varianta.

 

4. Manerele

 

Expuse uzurii intense, manerele sunt alte elemente de securitate si accesibilitate amplasate in cele mai folosite zone ale autoturismului. Deseori, fiind realizate din plastic, se pot rupe, zgaria, sparge sau pur si simplu bloca, tocmai de aceea procurarea acestora de la dezmembrari scuteste pe oricine de sume mari pentru obiecte atat de usor si accesibil de obtinut. 

 

Ori de cate ori un astfel de maner se rupe sau se defecteaza, exista sanse foarte mari ca unul exact la fel sa existe deja intr-un parc de dezmembrari, pentru care vei plati o suma chiar si de trei ori mai micai fata de unul nou.

3. Embleme

 

Daca alte piese de caroserie pot fi regasite in variantele lor noi de la dealerii de piese, exista cateva care nu au sens sa fie comercializate implicit deoarece, fie sunt accesorii, fie reprezinta brandul in sine. Emblemele sunt cel mai elocvent exemplu pentru aceste practici, astfel in momentul in care aceasta piesa este pierduta, deteriorata sau rupta, foarte firesc este sa iei una de la o masina a carei emblema este intacta.

Indiferent de marca sau de model, astfel de indicatori de brand ofera masinii tale pe langa un aspect estetic placut, identitate. Lipsa emblemei, cu toate ca nu este importanta deloc din punct de vedere practic, face ca orice masina sa para incompleta. Iata un articol despre ce reprezinta emblema a celor mai cunoscute marci de masini.

2. Bandouri/Ornamente

Extrem de populare si de cautate printre cei care au avut neplacuta experienta de a zgaria lateralele masinilor lor, bandourile sunt obiecte de convenienta, dar totodata si stil prezente pe orice masina. Acestea sunt mereu realizate din plastic foarte rezistent si nu se vopsesc in culoarea masinii.

Rolul bandourilor este sa absoarba mereu primul impact, astfel atunci cand vrei sa iesi dintr-un spatiu ingust sau dintr-o parcare, in cazul unei atingeri, toate daunele vor fi suferite de catre acele fasii de plastic.

Exista o multime de astfel de ornamente care sa ofere atat o serie de accente  design-ului caroseriei, dar in acelasi timp sa aduca o solutie ieftina si practica pentru problemele mult mai mari.

Astfel, parcurile de dezmembrari sunt locul perfect de unde poti schimba o astfel de piesa, deoarece acestea detin in abundenta ornamente precum bandourile, care desigur, au si preturi foarte bune.

1. Bare de protectie

 

Nici un alt element de caroserie nu este mai cautat si mai regasit in parcurile de dezmembrari decat bara din fata sau bara din spate care reprezinta prima line de aparare in fata oricarei situatii nefericite. Fie ca este vorba de o greseala la parcare, fie conditiile meteo au corodat materialul, te-ai saturat de design sau din neatentie ai lovit ceva, aceste piese reprezinta mereu o solutie eficienta. 

Fiind cel mai des realizate din plastic de tip PP (Polipropilena) sau PUR (Poliuretan), barele de protectie ale unui autovehicul au rolul de a absorbi impactul si forta din timpul unei coliziuni. La nivel international, este stipulat acest lucru tocmai pentru a reduce potentialele daune materiale cat si fizice urmate de transferarea fortei de impact in intregime catre pieton sau obstacol, precum in cazul materialelor metalice.

Din punct de vedere fizic, plasticul fiind mult mai maleabil, absoarbe mult mai bine un impact decat materialele rigide precum metalul. Aproape toate componentele masinilor sunt gandite sa se plieze pe această logica, datorita numarului mare de accidente si victime cu rani grave sau fatale.

Prin urmare, volatilitatea acestor piese le determina sa fie unele dintre cele mai des schimbate, dar si cautate elemente de caroserie din intregul spectru al acestor componente.

In concluzie, dupa cum ai putut vedea pe parcursul a celor trei categorii de componente de caroserie, cele care prezinta un interes ocazional sunt de obicei elementele de dimensiuni mari care compun circa 20-30% din caroseria unui autovehicul. In mod normal, aceste piese necesita sa fie in stare cat mai buna datorita nevoii unui aspect cat mai impecabil, astfel se explica si frecventa cautarilor.

De cealalta parte, piesele cautate in mod frecvent si cele foarte cautate sunt reprezentate de elementele cele mai volatile si mai usor deteriorabile, a caror achizitionare nu poate fi justificata intr-o stare noua, tocmai de aceea varianta de la dezmembrari este cea mai viabila si accesibila.

 

Incuietori, manere, balamale, bare de protectie sau ornamente, toate acestea au in comun faptul ca se deterioreaza firesc odata cu timpul, astfel apare si nevoia de a obtine un pret bun, fara a compromite prea mult calitatea. Daca si tu te afli printre cei interesati de astfel de piese, le poti gasi la cel mai mare agregator al parcurilor de dezmembrari, Dez.ro, unde vei descoperi piese din toata tara, pentru orice categorie, avand preturi pe masura. Aici, parcurile de dezmembrari din toata tara au posibilitatea de a-si pune la vanzare diversele piese care pot deservi nevoile oricui, chiar si ale tale.

 

Surse foto: Dez.ro și Storyblocks.com

Publicat la 25 Februarie 2019 în Sfaturi utile
Te-ar mai putea interesa
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.
Epuratorul de gaze- Top 5 simptome ale epuratorului de gaze infundat+ Ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti un epurator de gaze.

Odata cu trecerea timpului diminuarea factorilor poluanti a devenit unul dintre principalele preocup...

Află detalii
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi
Motorul se opreste in mers? 5 cauze comune ale opririi motorului in mers+ top sfaturi

Desi este o piesa complexa, putem spune pe scurt ca motorul este inima unei masini. Acesta are rolul...

Află detalii